Air Jordan 1 är konst inom sportskovärlden!

Om billiga kläder online kan vara mode så råder det inga tvivel om att dyrare sportskor kan vara både konst och mode! Det finns ett märke som folk som inte ens sportar känner till och det är Air Jordan 1. Här kan vi tala om en legendarisk gymnastiksko som har fört märket Nike till historien.

Air Jordan 1 är helt enkelt en legendarisk sneaker som har varit eftertraktad i decennier. Den är den första av de ikoniska Air Jordan-skorna och fortsätter att vara ett populärt val för både folk som alltid vill ha sneakers på sig, idrottare och fashionistas.

Från sin ikoniska design till sina moderna uppdateringar är Air Jordans en av de mest ikoniska skorna genom tiderna. I den här artikeln kommer vi att utforska historien om Air Jordan 1, de populäraste modellerna och varför just detta Nike-märke är så unikt.

Historien om Air Jordan 1 börjar i USA

Air Jordan 1 lanserades år 1985 och detta var namnet på den första av de numera ikoniska Air Jordan-skorna. Den första modellen av Jordan sneakers designades inte av basketspelaren Michael Jordan utan av Peter Moore och var den första gympaskon med den ikoniska “Jumpman”-logotypen.

Michael jordan skor
Gymnastikskor designade av en professionell basketspelare – superbra ju!

När Jordan 1 först släpptes var skon en omedelbar hit och blev snabbt en av tidens mest populära skor. Detta för att den var bekväm såväl som moderiktig. Folk ville använda de här skorna oavsett om de sysslade med basket eller inte.

Designen av Air Jordan 1 var revolutionerande för sin tid. Den hade en hög siluett och en kombination av läder och nylon. Detta gav en unik känsla såväl som ett unikt utseende. Lacklädret på tå-delen av skon var också nytt för basketskor. Just läderbiten på tårna blev snabbt en signaturlook för Air Jordans.

Roligt att notera, eller kanske inte, är att en anledning till att vi idag kan tänka oss att använda dyrare sneakers är Nike Jordan 1. Detta märke och samarbetet med Micheal Jordan har för evigt satt en trend och påverkat hur vi ser på gymnastikskor som en modedetalj.

Olika varianter av Air Jordans

Sedan 1980-talet har det kommit en rad olika varianter av Air Jordans. Numera får du betala en förmögenhet för en originalutgåva av Air Jordan 1 men detta är inte den enda modellen som har fått stor uppmärksamhet.

Låt oss kika på några viktiga koncept och varianter av Jordan 1.

OG Colorways – Den unika färgkombinationen på Jordan sneakers

Air Jordan 1 är känt för sina ikoniska färger och det som kallas för OG-färgerna är några av de populäraste. Den ursprungliga modellen av Jordan 1 släpptes i fyra OG-färger.

Dessa var:

  • Svart och rött (Bred)
  • Vitt och rött (Chicago)
  • Svart och kungligt blått (Royal)
  • Vitt och grått (Shadow)

Dessa färgställningar har släppts flera gånger under åren och är fortfarande några av de mest eftertraktade. De flesta vet precis vad de gillar bäst och det är inte alls ovanligt att Jordan fans har köpt flera olika varianter för att matcha med humör, aktivitet och andra kläder.

gymnastiksko konst
Färger och former ger oss rena rama skokonsten!

Retro-utgåvor av Air Jordans

Sedan den första releasen så har Air Jordan 1 släppts flera gånger i olika färger och material. Detta inkluderar OG-färgerna som vi redan nämnt såväl som nya färgställningar som släpptes i begränsade mängder under årens lopp.

De mest populära av dessa Retro-utgåvor är Air Jordan 1 Retro High OG, som släpptes 2013 och återinförde OG-färgerna. Air Jordan 1 high sålde snabbt ut. Sedan dess har Retro-utgåvorna släppts i en mängd olika färger och material. Detta inkluderar både original och nya färgsättningar.

air jordan 1 retro
Med coola färger så får vi Air Jordan 1 retroskor!

Samarbeten mellan olika formgivare och varumärken

De senaste åren har Air Jordan 1 varit synonymt med samarbeten bestående av olika artister och varumärken. Dessa samarbeten har resulterat i några av de mest eftertraktade färgerna för Air Jordan 1.

Anmärkningsvärda samarbeten har inkluderat:

  • Off-White x Air Jordan 1
  • Travis Scott x Air Jordan 1
  • Shattered Backboard-utgåvorna.

Low-Top-versionerna av Air Jordan 1

Förutom High-Top-versionerna har Air Jordan 1 även släppts i en low-top-siluett. Det vill säga med låg höjd på toppen av skon. Den låga versionen släpptes först år 1985 och har sedan dess kommit i en mängd olika färger och material.

Den mest populära av dessa är Air Jordan 1 Retro Low OG, som har de ikoniska OG-färgerna i en siluett med låg topp. Men det finns fler varianter och den här modellen förblir en av favoriterna bland de som kan sina Nike Jordan 1!

Jordan tjejsko
Nike Jordan finns också i färger och modeller för tjejer!

Vad gör Air Jordan 1 så speciella?

Det råder inga tvivel om att Air Jordan 1 är en av de mest ikoniska skorna genom tiderna. Om vi ska utse ett märke som konst inom skornas värld så blir detta märke nominerat omedelbart bums!

Det finns några anledningar till varför Air Jordans har varit så populära så länge. För det första var Jordan 1 den första av de ikoniska Air Jordan-skorna. Därmed går denna variant till en del av sneakerhistorien. Kanske till och med kungen på sneaker-täppan all times.

För det andra är designen på Air Jordan 1 tidlös med sin kombination av läder och nylon, den ikoniska tå-delen i lackläder och Jumpman-logotypen som vi alla känner igen.

Slutligen har Air Jordan 1 varit ett populärt val för samarbeten. Detta har resulterat i några av de mest eftertraktade färgerna. Samarbeten med kända artister har också skapat mer snack omkring dessa skor vilket inte är mindre viktigt i sammanhanget.

Summering av Jordans 1 som konstfenomen inom gympadojjornas värld

Air Jordan 1 är en ikonisk gymnastiksko som har varit populär i flera decenniers tid. Det här var den första av de ikoniska Air Jordans skorna och modellen har stått sig genom tiderna med sin tidlösa design och signaturlook.

Jordan 1 har också varit en unik möjlighet till samarbeten mellan olika artister och märken. Detta har också varit en viktig anledning till att vi idag vet vad Jorans är oavsett om vi sedan är insatta i skillnader mellan Jordan 1 mid, high eller low!

Här är några bra tips på hur du stylar dig med Jordan 1: