Maten är en form av konst

När du äter så kanske du inte tänker på hur mycket det som ligger på din tallrik påverkar dig rent visuellt. Men varje kock vet att presentationen av maten är minst lika viktig som vilken rätt det är. Faktum är att billiga recept kan ge fantastiska måltider om maten arrangeras på ett smakfullt sätt.

Det ser så gott ut så jag provar…

Att mat är mer än näring borde vara uppenbart. Om det inte hade varit så hade vi knappast stoppat i oss så mycket skräp. Men den där kolan ser så inbjudande ut med sitt färgglada papper och den krämiga snurren på toppen.

Faktum är att vi ofta hämtar inspiration från konsten som finns i naturen då vi vill presentera mat på ett smakfullt sätt. Ett hallon och två blåbär på toppen av gröten och så plötsligt vill även de minsta som annars inte alls tycker om gröt äta!

Om något har en färg som tilltalar dig så kan det också leda till att du vill prova en maträtt vars faktiska ingredienser inte alls verkar så lockande för dig. Vi äter med ögonen är så sant och något som kan vara klokt att komma ihåg då du till exempel vill få dina barn att testa nya saker.

kakor med glasyr
Det är spenat i kakan…

Det blir roligare att laga mat som är som konst

En annan dimension av maten som konst är den som handlar om dig som tillreder måltider. Om du skapar en vacker tallrik med frukt och grönsaker i fina former så kan det kännas mycket roligare än att hacka allting och blanda i en skål.

Eller så tycker du just att själva hackande och blandandet är det som skapar känslan av konfetti och fest. Det här är ju helt individuellt men det är många som inser att glädjen i att tillreda mat ligger i hur det hela till sist ser ut.

Så lär dig mer om hur du kan servera och presentera falukorven och makaronerna så att det känns som en måltid på Grand Hotel i Stockholm. Det lär både du och de som serveras ha mycket gott av!