Kokeshi docka – Kokeshi som konst och inspiration

Vi kan beskriva kokeshi dockan som en form av japansk konst och tradition. Det har varit populärt med kokeshi under många hundra års tid och det beror en hel del på den vackra och tankfulla designen. En kokeshi docka är enkel men elegant och den har för det mesta ett målat ansikte såväl som kläder med spännande mönster som också målas på.

Det rör sig om ett älskat hantverk som precis som lego för vuxna kan delas av alla i en familj. Kokeshi dockor pris varierar och du kan lätt hitta varianter för under 500 kronor. Men du vill kanske lägga lite mer än så på dockan om den ska stå och vara fin på en hylla.

Vad är en kokeshi docka?

En kokeshi docka är människan som ett konstverk. Det rör sig om en trädocka med enkel och elegant design. De är vanligtvis mellan 10 och 15 centimeter höga och har en cylindrisk form. Dockornas huvuden, armar och ben är fästa vid kroppen med en pinne och är handmålade.

Kokeshi dockor har ansikten som målas med symboler och mönster. Det kan vara:

  • Blommor
  • Fantasifulla mönster
  • Fåglar
  • Symboler för lycka och tur

Dockorna görs av en mängd olika träslag. Det kan vara tall eller körsbär. De är normalt sett polerade och lackade för att skapa en glansig finish. Kokeshi finns i en mängd olika storlekar och former, allt från små och enkla dockor till stora och genomarbetade små gummor.

Kokeshi dockor
Här ser vi en Kokeshi som äter ramen…

Hur är kokeshi konst?

Kokeshi anses vara en konstform i Japan och hantverket som är involverat i att tillverka dessa dockor är mycket respekterat. Om du reser till Japan kommer du att se denna konst och kultur omkring dig precis överallt!

Kokeshi dockor görs vanligtvis av en enda hantverkare som använder sina färdigheter för att skapa ett unikt och vackert konstverk. Det kan bli en serie av personligheter som är av intresse för samlare.

Hantverkaren måste vara mycket noggrann när han tillverkar dockorna. Han ska se till att träet är av högsta kvalitet och att färgen är korrekt applicerad. Den som skapar Kokeshi måste också vara mycket försiktig när han målar ansiktena på dockorna. Detta eftersom minsta misstag kan förstöra allting.

ledsen kokeshi docka
Denna Kokeshi docka är nedstämd vilket är ett vanligt ansiktsuttryck för dockorna

Kokeshi dockan är en återspegling av hantverkarens skicklighet och anses därmed vara ett konstverk. Ju mer du lär dig om dessa dockor, ju mer inser du att det verkligen kan vara stor skillnad mellan dockor beroende på vem som har tillverkat dem.

Var kan jag köpa Kokeshi dockor?

Kokeshi-dockorna kan hittas online i butiker och givetvis som souvenirer i Japan och i andra asiatiska länder. De kan därmed köpas i souvenirbutiker och hantverksbutiker och online. Det finns utländska butiker som är specialiserade på Kokeshi och dessa har ett brett urval av dockor att välja mellan.

Du kanske hörde om Kokeshi Skincity. Det var en kampanj som gjorde det möjligt att vinna dockor. Men Skincity Kokeshi kampanjen är sedan länge över så den behöver du inte söka mer efter. Satsa istället på att köpa en Kokeshi docka som Skincity gav bort. Det finns likadana online!

Var medveten om att Kokeshi dockor pris styrs av flera saker. Om hantverket är viktigt för dig kan det vara värt att betala lite mer för dockan. Men du kan hitta billiga Kokeshi dockor om du köper online. Kanske kan du hitta en utländsk hantverkare som kan skicka dockorna till dig för ett mycket rimligt pris.

De är ju av trä och tål därmed frakten utan att behöva komplicerad paketering. Dessutom är trä ett lättviktigt material så det blir aldrig tal om någon högre fraktkostnad trots att du köper Kokeshi docka från utlandet.

Svenska butiker med Kokeshi kan ha gratis frakt. Några exempel på möjliga svenska webbutiker är:

Länna möbelbutik

Länna kokeshi

Superlove Lucie Kaas äggkoppar

Superlove

Kanka Japan inredning

Kanka Japan

Växjö Elektriska inredning

Växjö elektriska

 

Kokeshi dockans historia

Kokeshi-dockor har funnits i flera århundraden och har länge varit en älskad symbol för japansk kultur och hantverk. Ursprunget till kokeshi-dockan är okänt men vissa tror att den går tillbaka till Edo-perioden (1603-1868). Under denna tid gavs dockorna vanligtvis som presenter under speciella tillfällen och högtider.

Den traditionella kokeshi-dockan är gjord av ett enda trästycke. Det brukar vara furu eller körsbär och så har det varit sedan dessa dockor en gång började tillverkas. Moderna Kokeshi är ofta humoristiska i stilar som kan frångå den traditionella designen.

svensk kokeshi
En Kokeshi docka med svensk design kan vara något!

Moderna kokeshidockor tillverkas fortfarande med samma omsorg och hantverk som de traditionella dockorna. Men moderna dockor har ofta mer genomarbetade design med mer detaljerade ansikten och kläder. Moderna kokeshidockor kan vara gjorda av en mängd olika träslag som körsbär, lönn och valnöt.

Mer om Kokeshi:

Några avslutande ord

Kokeshidockor är en ikonisk och unik typ av japansk folkkonst. De är mycket omtyckta i Japan och i resten av världen. Din Kokeshi docka är gjord av trä och är handmålad. Det ger den en unik känsla och stil.

Idag är det många som väljer att inreda med denna trädocka som en unik detalj man blir glad av att se på. Men var beredd på att barn som kommer åt dockan kommer att ta tag i den och börja leka. Även vuxna kan få infall och lust att använda dockorna som lite mer än prydnader.

Kokeshi dockan har en lekfull design som sprider glädje. Dessutom är den ju väldigt vacker att se på. Den väcker tankar precis så som äkta konst alltid gör. Det kan vara roligt att skaffa flera som du ställer tillsammans för att skapa rörelse och liv. Eller varför inte äggkoppar som är Kokeshi dockor!