Människan som ett konstverk i vardagen

Har du någonsin tänkt på att du och människorna i din omgivning är en form av levande konst? Det har du säkert när någon har klätt sig på ett avvikande sätt och du kanske gillade eller tvärtom blev störd av detta. Visst är det dags att du upptäcker konst omkring dig och inser hur du kan vara med och påverka hur en helt vanlig vardag upplevs!

Den mänskliga kroppen som en palett

Om vi börjar med att se på kroppen så är den ju ständigt utsatt för jobbet som palett. Detta oavsett om du sysslar med makeup eller använder dig av Mello nässpray för att bli brun. Vi tatuerar, smyckar och dekorerar våra kroppar och hår på ett sätt som faktiskt kan anses vara rena rama konsten.

Exempel på kroppskonst är:

  • Färgade linser
  • Tatuerade ögonbryn
  • Färgat hår
  • Frisyrer med särskild form
  • Målade naglar

Det går att göra den listan ganska lång. Kroppskonsten är något som nästan alla sysslar mer eller mindre med. Detta fungerar förstås för att vår hjärna har förmågan att uppfatta kroppen som egen och hel. Vi upplever den som en komplett palett där vi bestämmer vilka färger och former vi vill ha.

Våra kläder är också en form av konst

Att vara intresserad av kläder som konst är inte konstigare än att ha ett intresse av lego för vuxna. Men den som är noga med att matcha tröja med kjol eller halsband med skor anses ju inte vara lika kreativ som den som bygger legokreationer i vardagsrummet.

Fast det där med att välja kläder och matcha är ju verkligen en konst. Kanske tillhör du de som vågar lite mer eller så gillar du det som inte tar plats och inte märks. Precis som på en konsthall där det finns konstverk som alla märker på en gång och tavlor som tar lite längre tid att upptäcka.

Du är din egen konst i din egen takt

Det allra bästa med människan som konst är att varje människa väljer sin egen väg. Men det är klart att du kan bli väldigt inspirerad av att börja tänka på detta. Kanske ser du en röd tråd mellan den konst du faktiskt gillar och hur du klär dig och beter dig.

Inte så att du måste ha kläder som rimmar väl med tavlorna på din vägg. Det är snarare så att du kanske kan se ett samband mellan din personlighet och hur den uttrycker sig i de beslut du fattar i livet.

Konsten är en djup sak och inget som man kan definiera med en enda mening. Den är den del av våra liv något som vi utvecklar och upplever i egen takt. Du är en stor konstnär helt enkelt för att du lever och tänker och tycker. Så ta fram penseln och fundera lite på vad nästa drag blir!