Klädkod på jobbet, är det bra eller dåligt?

Om flygvärdinnor hade fått klä sig hur som helst så hade du kanske tyckt att det varit lite märkligt. Vägarbetare utan arbetskläder som syns i mörkret är inte bara konstigt utan riktigt farligt. Det snabba svaret på frågan om klädkod på jobbet är bra eller inte tycks alltså vara ja, klädkoder är bra.

Men nu handlar ju arbetskläder om så mycket mer än igenkänning och säkerhet. Låt oss kika lite närmre på detta spännande ämne för att upptäcka vad som kan vara bra och vad som kan vara dåligt med en specifik typ av klädsel på arbetsplatsen.

Klädkod på jobbet kan väcka debatt

Ämnet klädkod på jobbet leder ofta till debatt. Det handlar inte bara om det är en fördel eller nackdel med kläder från bemanningsföretag, eller om kunder köper mer då den som säljer har en uniform på sig. En del tycker att krav om en viss typ av kläder på jobbet känns diskriminerande. Men det handlar ju som sagt också en hel del om vilket jobb vi talar om.

Få argumenterar mot säkerhetsvästar vid vägarbeten men många kan instämma om att yrkesgrupper som läkare och restaurangpersonal faktiskt borde få välja själva vad de har på sig på jobbet. Det kan ju enligt vissa sjuksköterskor vara skönare med ett par Air Jordan 1 hellre än ett par tofflor. Och vad är det som säger att en läkarrock är mer hygienisk än en skjorta?

5 fördelar med att ha en klädkod

  1. Förbättrar professionell image

En väldefinierad klädkod hjälper till att upprätthålla ett professionellt utseende som kan försäkra kunder och kunder om företagets engagemang för kvalitet och service. Det sätter en standard som kan hjälpa till att skapa ett positivt första intryck.

Detta kan ju vara något man jobbar med konstant eller för specifika evenemang. När hela personalen är klädd som en Kokeshi docka så blir det en alldeles unik effekt under mässan. Fast då är det förstås också viktigt att se till att anställda förstår syftet och är med på tänket innan man får kläderna tillverkade.

Det syns ju att de här gubbarna kan sitt jobb!
  1. Främjar företagets varumärke

Anställda fungerar ofta som ambassadörer för sitt företag. En specifik klädkod, särskilt en som inkluderar företagets logotyper eller färger, förstärker varumärkesidentiteten och främjar företagets enhet i offentliga och företagsmiljöer.

  1. Etablerar jämställdhet på arbetsplatsen

En enhetlig klädkod kan jämna ut villkoren genom att minimera synliga ekonomiska och sociala skillnader mellan anställda. Detta kan främja en miljö där arbetsprestationer snarare än mode-val står i fokus.

  1. Förbättrar säkerheten

Inom industrier som konstruktion, hälsovård och tillverkning är klädkoder avgörande för säkerheten. Särskilda krav, som hjälm, skyddsglasögon eller halkfria skor, skyddar anställda från arbetsplatsrisker.

  1. Minskar svårigheter med beslut på morgonen

För vissa eliminerar en fast klädkod det dagliga besväret med att välja vad de ska ha på sig vilket gör att de kan fokusera mer på sitt arbete och mindre på sin garderob.

vaknar
Det blir lite lättare på morgonen!

5 nackdelar med att implementera en klädkod:

  1. Kan uppfattas som restriktivt

Vissa anställda kan tycka att klädkoder är begränsande och inkräktar på deras personliga uttryck och autonomi. Detta kan påverka moralen och arbetstillfredsställelsen. Det blir som lego för vuxna fast på ett tråkigt och påstridigt sätt!

  1. Potential för diskriminering

Klädkoder kan oavsiktligt diskriminera vissa grupper, särskilt om de inte inkluderar kulturell, religiös klädsel eller inte tar hänsyn till könsidentitet och könsuttryck. Det finns ingen särskild lag för klädkod på jobbet i Sverige men vi har givetvis riktlinjer för vad som kan anses rimligt.

  1. Kostnad

Beroende på klädkodens karaktär kan anställda behöva köpa specifik klädsel för egna medel vilket kan vara en ekonomisk börda. Detta särskilt om kläderna inte är lämpliga för användning utanför arbetsplatsen.

  1. Svårigheter att verkställa

Att tillämpa en klädkod kan vara utmanande och tidskrävande. Det kan också leda till obekväma samtal och konflikter mellan ledning och medarbetare.

  1. Reflekterar kanske inte moderna arbetsvärderingar

När arbetsplatserna blir mer mångfaldiga och inkluderande kanske traditionella klädkoder inte överensstämmer med samtida värderingar som prioriterar individualitet och flexibilitet.

Målet bör vara att finna en balans

För att komma till rätta med dessa problem antar företag i allt högre grad mer flexibla klädkodspolicyer som tillåter personligt uttryck samtidigt som de håller en professionell standard. Man kan be anställda om att klä sig inom en viss färgskala och att undvika klädesplagg som shorts och minikjol på jobbet.

Även om klädkoder kan erbjuda flera fördelar för organisationer genom att främja en professionell image och garantera säkerhet så gäller det verkligen att tänka igenom de beslut som fattas för anställdas kläder.

Företag bör sträva efter att skapa klädkodspolicyer som respekterar mångfald och individualitet, minimerar potentiell diskriminering och anpassar sig till företagets kultur och värderingar. Att engagera anställda i utvecklingen av dessa policyer kan bidra till att säkerställa att de är rättvisa, inkluderande och återspeglar hela personalstyrkans behov och preferenser.